Collega aan het woord: Iris Veldman

14-03-2024

Ik ben Iris Veldman, 49 jaar, moeder van drie kinderen en werk als ZZP’er samen met Recruitmenthuis. Momenteel ben ik werkzaam als consulent schuldhulpverlening bij de gemeente Hoogeveen. Ik ben iemand die het leuk vind om een dagje uit te gaan, een weekendje weg of op vakantie te gaan. Maar ik hecht vooral veel waarde aan balans in alles wat ik doe.

 

Welke bijdragen heeft Recruitmenthuis geleverd in jouw loopbaan?

Ik werk vanaf 2021 samen met  Recruitmenthuis als ZZP’er, dus dat is alweer drie jaar. Het prettige aan deze samenwerking is dat zij passende opdrachten voor mij vinden binnen hun netwerk. In het begin was het nog aftasten en elkaar leren kennen. Maar nu, na een tijdje samenwerken, heb ik het gevoel dat Recruitmenthuis mij echt kent en mijn capaciteiten kan inschatten. Dit maakt het makkelijker om mij voor te stellen aan potentiële opdrachtgevers. We hebben een vertrouwensband opgebouwd waarbij zij weten wat ik kan en wat ik in huis heb.

 

Hoe ziet je werkdag er uit als consulent schuldhulpverlener?

Als schuldhulpverlener bij de gemeente Hoogeveen help ik mensen met financiële uitdagingen. Het begint met een aanmelding van uit de cliënt zelf waarna ik een gesprek voer om de hulpvraag te achterhalen en veiligheid te creëren. Het is dus volledig vrijwillig. Mijn aanpak is gericht op het opbouwen van vertrouwen en het managen van verwachtingen, omdat het oplossen van financiële problemen tijd en sensitiviteit vereist.

Hierbij ziet elk traject er anders uit. We leveren echt maatwerk en kijken naar de behoefte van de persoon. Zo is de ene persoon geholpen met één fysiek gesprek en wat opdrachten. Terwijl je met iemand anders meerdere fysieke gesprekken voert en hem uiteindelijk doorverwijst. Hierbij vind ik het belangrijk om kwaliteit te leveren en niet te veel informatie tegelijkertijd te verstrekken, om zo overweldiging te voorkomen.

 

Neem jij je werk wel eens mee naar huis?

Nee, eigenlijk niet. Ik probeer altijd de positieve kant van mijn werk mee naar huis te nemen, maar het is niet zo dat ik er 's nachts wakker van lig of mij er zorgen over maak. Dat hebben we natuurlijk allemaal wel eens meegemaakt wanneer je net begint in dit vak. Het kan behoorlijk heftig zijn. Maar het is niet gezond als ik alles wat ik op het werk meemaak mee naar huis neem. Daarom probeer ik een balans te vinden. Sommige dingen blijven wel hangen, maar dit zijn vooral de positieve ervaringen.

 

Wat geeft je energie in je werk?

Het werken met collega's die dezelfde passie delen voor het werk. Wanneer er een nieuwe collega komt, wil ik die graag helpen. We zijn allemaal ooit onderaan begonnen, maar het is fijn om in een team te zitten waar je je aan op kan rekenen.

Ik vind het belangrijk om casussen te bespreken, niet alleen één-op-één, maar juist met het hele team. Op die manier krijg je verschillende invalshoeken en achtergronden mee, wat ontzettend waardevol is. Uiteraard is het wel belangrijk dat je je veilig voelt in het team, zodat je je kwetsbaar durft op te stellen en hulp durft te vragen wanneer dat nodig is.

 

Waar ben je het meest trots op?

Dit heeft te maken met mijn loopbaan maar ook met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mezelf voorgenomen om uit mijn comfortzone te stappen. En ik ben trots dat ik dat ook daadwerkelijk doe. Iets voornemen is één ding, maar het daadwerkelijk uitvoeren is een hele andere stap. Het kan behoorlijk eng zijn om uit je comfortzone te stappen, dus daar ben ik wel echt trots op.

In mijn loopbaan ben ik uit mijn comfortzone gestapt door les te gaan geven. Dat is echt een totaal andere ervaring dan één-op-één gesprekken voeren. Voor een klas staan zonder een lerarenopleiding te hebben gevolgd, was zeker uitdagend. Maar het was een belangrijk moment voor mij, zelfs al voelde het niet direct als iets wat bij mij paste.

Ook op persoonlijk vlak ben ik uit mijn comfortzone gestapt, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een televisieprogramma. Ik was onzeker of ik voor de camera kon doen wat ik wilde doen, maar ik besloot toch de kans te grijpen.

Het accepteren van kansen buiten mijn comfortzone heeft mij soms buikpijn bezorgd, maar het heeft mij ook veel gebracht. Ik ben snel geneigd om 'ja' te zeggen uit enthousiasme, omdat ik het als een eer beschouw om gevraagd te worden. Maar daarna denk ik vaak waarom heb ik nou ja gezegd? Toch geloof ik dat mijn enthousiasme bijdraagt aan hoe anderen mij zien en dat opent weer nieuwe deuren.

 

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Iemand heeft ooit tegen mij gezegd: "Iris, je moet niet vanuit angst handelen, maar je moet het omzetten naar vertrouwen." En die woorden zijn altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. Dus zelfs als ik iets eng vind herinner ik mij die woorden. Het motiveert mij om toch die stap te zetten. Ik weet niet meer wie het tegen mij heeft gezegd, maar ik heb het altijd onthouden.

 

Welke belangrijke keuze heb je recent gemaakt?

De keuze om als ZZP’er aan de slag te gaan. Vooral omdat ik op dat moment net gescheiden was en de verantwoordelijkheid had voor drie studerende kinderen. Ik ben dankbaar voor de opdrachten die ik krijg via Recruitmenthuis. Voor mij is het ZZP'er zijn niet perse iets heiligs; Het kwam gewoon op mijn pad. Soms veranderen dingen in je leven en maak je andere keuzes. Misschien ziet mijn leven er over een jaar heel anders uit.

 

Wat betekent werkgeluk voor jou?

Het werken met professionals. Daarnaast vind ik het fijn dat ik, binnen de gestelde kaders, mijn eigen functie mag inkleuren. Dit betekent dat ik mijn werk kan doen op een manier die bij mij past, terwijl we allemaal streven naar hetzelfde doel. De vrijheid en ruimte die ik krijg, stellen mij in staat om kwaliteit te leveren. Deze ervaringen dragen bij aan mijn werkgeluk, iets wat ik nu absoluut ervaar.